השבוע נסיים את קריאת ספר שמות, כאשר ברקע משתוללת מגיפה בעולם וגורמת לרוב עמך ישראל להתבודד בביתם ולהתמודד עם בעיות הכלל והפרט דבר שלא זכור בהיסטוריה.
כאשר נסיים את קריאת הפרשה נצהיר בקול 'חזק חזק ונתחזק'.
למילים הללו תהיה משמעות חזקה יותר מבדרך כלל !
הלשון 'חזק חזק ונתחזק' לא מופיע במקורות אבל כנראה מבוסס על הגמרא במסכת ברכות :
תנו רבנן: ארבעה דברים צריכין תמיד חיזוק, שיתמיד בהם האדם ברוב כוח, ואלו הן: תורה, ומעשים טובים, תפלה, ודרך ארץ (העבודה היום יומית). ולכל דבר ראיה מן הכתוב ובאזכור של כולם יש כפילות בלשון שמשתמע ממנו שיש להתחזק בהם ולהשקיע כדי להשיגם.
אמנם ארבעה דברים אלו צריכים תמיד חיזוק אבל ביתר שאת הם צריכים חיזוק היום שאין ביכולותינו להתאסף והרבה מאתנו בבידוד.
 נעיין בארבעת הדברים  מנקודת מבטו של המתמודד עם תקנות ההגנה מהמגפה:
לגבי תורה, מובן שחייבים חיזוק .אם אנו לא יכולים להשתתף בשיעורים קבועים ואולי לא יכולים ללמוד בחברותא והכוללים והישיבות נסגרים, אנו צריכים להתחזק וללמוד לבד,  להקשיב לשיעורים מאתרים שונים ולהשתמש בזמן החופשי  ללימוד בספרים שבדרך כלל לא נלמדים.
ובעניין התפילה הרבה מאתנו לא יכולים להתפלל בתפילה בציבור אבל אנו יכולים להתחזק בתפילות יחיד באיטיות להקדיש יותר זמן וכוונה בתפילה עם הבנה שיש על מה להתפלל.
 מעשים טובים – חייבים חיזוק במיוחד בזמן בידוד כשכל אחד ספון בביתו.  יש אנשים מבודדים ויש אנשים  שלא בקרו אותם חדשים ולא יודעים מה שיש או אין להם בבתיהם. יש אפשרות רחבה לעשיית מעשים טובים. ואם אי אפשר להגיע איש לרעהו, נמצא דרכים לעזור מהבית. כמו כן אנו יכולים להגיע למעשים טובים בטלפון בטקסט ולעודד אנשים  בבדידותם גם אם אי אפשר להיות נוכחים מעשית  איתם. ניתן למצוא דרך לעזור בשלט רחוק
דרך ארץ (מלאכה ופרנסה)-משום הבידוד וסגירת המשק הרבה אנשים מאבדים את פרנסתם ויכולתם לעבוד,  במקרים רבים מקור פרנסתם לא יחזור  והם יצטרכו להתחזק ולעשות מאמצים אדירים כדי למצוא דרכים אלטרנטיביות להתפרנס ולפרנס את משפחתם. צריכים להיות מודעים לזה שיש אנשים שכבר אבדו פרנסתם ויגיעו ח"ו לפת לחם!
אבל  לא נמצאה הלשון 'חזק חזק ונתחזק'. מדוע אנו חוזרים על המילה חזק? אפילו הפסוק לדרך ארץ  – 'חזק ונתחזק', לא חוזר על המילה חזק ? אולי לומר לנו שאנחנו לא יכולים לעשות את  החיזוק לבד.

כתיבת תגובה