ניצחון מוסד המשפחה היהודי
שתי בעיות בולטות ומעיקות יש היום ביהדות הדתית; הראשונה, בעיות בשלום בית, הנובעות כתוצאה מאלימות פיזית, נפשית או רוחנית, וכלה בפירוק מסגרת הנישואין, שאף בא לידי ביטוי בגידול משמעותי באחוז הגירושין שעולה בהתמדה מדאיגה, בעיה כאובה שפעם לדבר עליה היה נחשב "א'שנדה "(מילה ביידיש לבושה – נושא שבושה היה לדבר עליה!).
הבעיה השנייה והלא פחות מעיקה, היא הנשירה הגדולה של צעירים מדרך היהדות הנאמנה של שמירת תורה ומצוות, זאת למרות שאוכלוסייה הדתית הולכת וגדלה, כך שאין לשום צעיר קושי חברתי כדי להיות שומר תו"מ!
שני דברים אלו, יחד ולחוד מאיימים על הישרדותו של הבית היהודי !
ימי חנוכה הם ימים שאנו מנציחים את הניצחון של הבית היהודי נגד היוונים שרצו לפרק אותה. הם לא רק טמאו את בית המקדש, אלא גם את בית המקדש מעט – המשפחה : "שגזרו יוונים על כל הבתולות להיבעל לטפסר ראשון"(שבת כ"ג עמוד א'),וכך ניסו לטמא את הבסיס והיסוד של המשפחה היהודית, כך שלא תבנה על יסודות של קדושה! כך גם גזרו, לאסור את ברית המילה.
אבל עם ישראל נצחו את אלו שאיימו על הבית היהודי, ומאז אנו מדליקים את נרות החנוכה ומקיימים את המצווה שהיא בביס שונה מכל המצוות, כך שיש בה הדלקות נר למהדרין מן המהדרין !
הלכות רבות יש לגבי הדלקת נרות חנוכה; אם היה לפניו נר ביתו ונר חנוכה, נר ביתו קודם, משום שלום ביתו !
חרף החשיבות העצומה והנשגבה של הדלקת נר חנוכה, הרי שנר בתו יותר חשוב, ומפרש רש"י; 'ותזנח משלום נפשו' זו הדלקת נר בשבת, שבני אדם מצטערים ליישב בחושך'. הרמב"ם פירש באופן שונה, וז"ל; 'נר ביתו קודם משום שלום ביתו, שהרי השם נמחק לעשות שלום בין איש לאשתו'.
כאשר אין אור בבית, בני אדם מצטערים, ואין שלום בבית במובן המצומצם שבין איש לאשתו ולא במובן המורחב בן כל המשפחה!
אמנם אפשר לדבר גם בחושך, אבל כשני שלישים מהתקשורת הבין אישית שלנו, הוא סמוי. מסר בלתי-מילולי. חוקרי תקשורת כללו במושג "תקשורת לא מילולית" את שפת הגוף – תנועות גוף, צורות ישיבה, הבעות פנים וכדומה. ולכן נר ביתו כל כך חשוב לשלום בית וקודם לנר חנוכה, משום שנר ביתו גורם לשלום בית. לבית שבו ידליקו נרות חנוכה, בית שבו ידליקו נרות המזכירים לנו את האמונה, המסירות והרצון להמשיך בדרך של תורה ומצוות! ולעשות זאת למהדרין מן המהדרין!
המציאות מוכיחה, שהבעיות במשפחה נגרמות לרוב כתוצאה מוסר תקשורת – חוסר אור בבית !
אנו צריכים להשקיע בהדרכה לתקשורת נאותה בין בני זוג! אמנם יש הדרכה לחתן וכלה לפני הנישואין, אבל חשוב עד מאוד גם לדאוג להדרכה מקצועית אחרי החתונה.
מרן הסטייפלער אמר על אברך שלא התייחס טוב לאשתו! "מה אפשר לצפות ממנו, אם מערכת היחסים היחידה שהיה לו ב-14 השנים האחרונות היה עם הסטנדר!… חייבים להשקיע בהדרכה זו, שכן היחסים בין ההורים משפיעה במישרין על הילדים, וחלק לא קטן של הנושרים, עושים זאת כתוצאה ישירה ממה שראו בביתם!
לכן מובנים מה שאמר רב הונא: הרגיל בנר – הויין ליה בנים תלמידי חכמים" (שבת, כ"ג:) הגמרא קושרת בין הקפדה על הדלקת הנר לבין חינוך הבנים, וכאשר יש נר – תקשורת טובה בן ההורים ונר חנוכה שמקיימים המצוות למהדרין מן המהדרין, הסיכויים שיהיה לו בנים תלמידי חכמים, תהיה להם המשכיות ולא חלילה נשירה