פסח - ארבעת הפרשיות (2)

השבת שלפני ראש חודש אדר (או שבת ראש חודש אדר) בשנה מעוברת זמנה לפני אדר ב'. קוראים פרשת שקלים (ספר שמות ל, יא-טז). פרשת שקלים עוסקת בחיובו של כל אחד מעם ישראל להביא את מחצית השקל עבור קרבנות הציבור שהקריבו בבית המקדש. בזמן שבית המקדש קיים היו צריכין להביא הקרבנות מראש חדש ניסן מתרומה החדשה ולפיכך צריכים להקדים את תרומתם לפני ר"ח ניסן ולכן מקדימין לקרוא באחד באדר כדי שיביאו שקליהם למקדש.

בשבת שלפני פורים קוראים את פרשת זכור (ספר דברים כה, יז-יט). פרשת זכור עוסקת בחיוב לזכור את מלחמת עמלק שארעה לאחר יציאת מצרים. בהמשך לחיוב זה מצווה עם ישראל למחות ולהשמיד את זכר עמלק. בעקבות פרשנותם של חז"ל, שהמן האגגי היה צאצא ישיר של אגג מלך עמלק, קוראים את הפרשה סמוך לחג הפורים, שבו נתלו המן ועשרת בניו כדי לסמוך זכירה לעשיה.

השבת שלפני שבת פרשת החודש. קוראים את פרשת פרה (ספר במדבר יט, א – כב).

פרשת פרה עוסקת בטהרה מטומאת מת על ידי אפר פרה אדומה. פרה באה לטהר בכדי להקריב את הפסח.  השבת שלפני ראש חודש ניסן (או שבת ראש חודש ניסן). קוראים את פרשת החודש (ספר שמות יב, א-כ ) פרשת החודש עוסקת בהכרזה שניסן הוא החודש הראשון וענייני קידוש החודש. כמו כן מפורטים בה דיני קורבן פסח.

השבוע אנו קוראים את הפרשה הרביעית מבין ארבע הפרשיות: פרשת החודש כפי שראינו לכל אחת מארבעת הפרשיות יש טעם מיוחד למה נקראת בשבת, יחד עם זאת צריך להיות רעיון שמקיף את כל ארבעת הפרשיות.

מהו נושא מקיף זה שמחבר פרשות שקלים, זכור, פרה,ואת פרשת החודש?

ארבעת הפרשיות מהוות הכנה לפסח, ופרשיות אלה נועדו להכין אותנו לחוות את המסר של חרות והתחדשות בפסח. ירמיהו הנביא אומר : "כה אמר ה': אל יתהלל חכם בחכמתו, ואל יתהלל הגיבור בגבורתו, אל יתהלל עשיר בעושרו; כי אם בזאת יתהלל המתהלל – השכל וידוע אותי, כי אני ה' עושה חסד, משפט וצדקה בארץ, כי באלה חפצתי נאום ה'". תכלית האדם, היא להכיר את האלוקים, להבחין בכך שהוא משגיח על הברואים ומנהל את העולם, ולאור הבנה זו ללכת בדרכים שקבע לנו: לעשות חסד, צדקה ומשפט. יש תחומים שבני אדם מצטיינים בהם: חכמה, גבורה, עושר ושכל – כל זמן שאדם בשליטה של אחד מתכונות אלו שמצטיין בהם, הוא יישאר עבד, כדי להיות בן חורין צריך האדם לשעבד תכונות אלו לרצון ה'.

פסוק זה מכוון כנגד ארבע הפרשיות:

"אל יתהלל חכם בחכמתו" – פרשת פרה,

"ואל יתהלל הגיבור בגבורתו" – פרשת זכור,

"אל יתהלל עשיר בעושרו" – פרשת שקלים,

"כי אם בזאת יתהלל המתהלל – השכל וידוע אותי" – זו פרשת החודש.

בעולם  ישנם כמה סוגי אנשים:

ישנם החושבים שכל מטרת קיומם בעולם הזה, היא לעבוד ולהתייגע כדי להרבות ממון ולהתעשר, ויש סוג אחר הדוגלים בייעוד של כח, עיקר תכליתם להגיע לגבורה ורוצים לשלוט ולשעבד החלשים מהם, ויש עוד סוג אנשים הסבורים שהמטרה העיקרית בעולם היא להרבות חכמה ודעת ע"י התבוננות המדע והחקירה.

האמת היא שלא הכסף ולא הגבורה וגם לא החכמה הם תכלית האדם ולא באלו יגיע האדם אל הדרך האמיתית, מטרתו ותכליתו של האדם היא התעמקות בחכמה האלקית של התורה, תיקון המדות ויראת ה', שעל ידם זוכה האדם להתחדש בכל יום כמו שנולד הוא מחדש. וכמו שאמר הנביא ירמי' (ט-כב) "אל יתהלל חכם בחכמתו ואל יתהלל הגבור בגבורתו, אל יתהלל העשיר בעשרו כי אם בזאת יתהלל המתהלל השכל וידוע אותי" וגו'.

וזאת מורים לנו ארבעת הפרשיות:

 

פרשת שקלים מלמדת שתכלית הכסף הוא להתנדב לעבודת ה'. שקלים מדובר על כסף ומרמז לנו שאנו צריכים להשתמש בכספנו ורכושנו לתורה ומצוות.

פרשת זכור מורה שאין לכח וגבורה כל ערך שהרי אף עמלק הגבור והחזק נפל בידי חלשים ויגעים (הנחשלים אחריך ואתה עיף ויגע). פרשת זכור מספרת לנו על השימוש הנכון של כח .

פרשת פרה מלמדת שחכמת האדם מוגבלת ואינה יכולה להגיע לשלמות, רק חכמת התורה היא השלמות האמיתית שכל מהותה של פרה היא חוק בלי טעם, עד שאפילו שלמה המלך ע"ה החכם מכל אדם לא השיג סודותיה וטעמיה.

פרשת החודש מלמדת אותנו חכמת התורה שניתן להתחדש כמרומז – החדש הזה לכם להתחדש תמיד בכח התורה והמצוות.

שעליהן נאמר בכל יום ויום יהיו בעיניך כחדשים. פרשת החודש מרמזת לנו על קבלת תורה ומצוות והיא כמובן המצווה הראשונה בתורה.

כתיבת תגובה