פרשת לך-לך: מנהגים

הרבה מנהגים שאנו נוהגים היום נלמדים מפרשת "לך לך":

חופה תחת כיפת השמים

נתינת שם

מתנות בברית המילה

כאשר אברהם אבינו גילה את דאגתו שלא יהיו לו ילדים משלו, הקב"ה הוציא אותו החוצה, והראה לו שהשמים מלאי כוכבים. הוא אמר לו כשם שהוא לא יכול לספור את הכוכבים, כך הוא לא יוכל לספור את הצאצאים שלו.

"ויוצא אתו החוצה ויאמר: הבט נא השמימה וספור הכוכבים… כה יהיה זרעך" (בראשית ט"ו, ה').

האשכנזים נוהגים לערוך את החופה תחת כיפת השמים לסימן ברכה: "והרבה ארבה את זרעך ככוכבי השמים" (בראשית כב, יז).

נתינת שם

עוד מנהג שאנו לומדים מהפרשה זה נוגע לקריאת שם לילד. אנחנו נוהגים היום לחכות עם מתן שם לתינוק עד לברית ודבר זה מזכיר את העובדה שאברם קיבל שם החדש אברהם בעת ברית המילה שלו, בפרקי דרבי אליעזר מצוין שמשה בבריתו קיבל את השם יקותיאל*, למען האמת המקרה של אברהם שונה לחלוטין משלנו, הברית מילה של אברהם שימש כגרות, וגר שנתגייר כקטן שנולד דמי (זבחים פ"ב ג', יבמות מ"ח.) כיוון שהוא אדם חדש,, במקרה זה הגיוני לשנות לו שם. כמובן זה לא דומה למקרה של ברית מילה פשוטה שאין עניין של שינוי השם אלא שזה השם הראשוני שהתינוק קיבל כבן לאם היהודי ובכל זאת המנהג הוא להזכיר את הברית הראשון של אאע"ה בכל ברית וברית בזה שנותנים את השם בזמן ברית המילה.

(# פרקי דרבי אליעזר פרק מ"ח, רבי נתנאל אומר ראו אבותיו של משה תארו של משה כמלאך אלקים מלו אותו לשמונה ימים וקראו שמו יקותיאל עכ"ל. וכן נקרא אברהם שמו כשמל א"ע).

[בעניין נתינת השם יש מנהגים שונים ולפעמים אין אפשרות להמתין לברית כדי לתת לתינוק שם .ייתכן שמשום איזה סיבה הברית נדחית זמן רב . אז אפשר לתת את השם בזמן קריאת התורה כמו כן אפשר להתפלל על תינוק שהוא חולה גם אם אין לו שם ומזכירים אותו כבן של אמא שלו ולא נחוץ לתת שם כדי להתפלל עבורו. נהוג לא להמתין יותר מ-30 יום ללידתו לנתינת שם אם קורה למשל מקרה שאי אפשר לעשות מילה אבל עושים פדיון הבן אז נותנים את השם בזמן הפדיון.

כמו כן אפשר לתת את השם עבור תעודה לידה או למטרות משפטיות אחרות עוד לפני לברית אבל נהוג לא להודיע את השם עד זמן ברית המילה ולא לפנות לבן שלך בשמו לפני לברית.

יש גמישות רבה יותר בנתינת שם לבת. המנהג הוא לתת שם לבת מיד אחרי שהאבא מקבל עליה לתורה. זה יכול להיות בזמן קריאת התורה הראשון לאחר הלידה (ביום שני, חמישי, ראש חודש, חנוכה וכו' או שזה יכול לחכות עד שבת אם ההורים עדיין לא החליטו על שם הם יכולים לדחות את זה עוד שבוע לשבת שלאחריו. ]

מתנות בברית המילה

עוד מנהג שנוהגים עד היום וקשור לפרשה הוא המנהג לתת מתנות בברית המילה. לפי רבי יעקב עמדין אנו לומדים את זה מן העובדה שהקב"ה נתן את כל ארץ ישראל כמתנה לאברהם אחרי הברית שלו. כמובן שמשפחה אחת לא הייתה צריכה את כל הארץ, ובכל זאת הוא נתן לו את כל שטחי ארץ ישראל. מזה לומדים את המנהג של הענקת מתנה לרגל חגיגת הברית. אנחנו הולכים בדרכו של הקב"ה, שנתן את המתנה הגדולה של ארץ ישראל באירוע של הברית הראשונה.

כתיבת תגובה