שו"ת למה הורים נוהגים ללוות ילדיהם לחופה כאשר  הם מחזיקים נרות?

תשובה :בתיאור שמחת החתונה המופיע בירמיה, מופיע גם אור הנר:

( והאבדתי מהם,) קול ששון וקול שמחה, קול חתן, וקול כלה–קול ריחיים, ואור נר. .  (ירמיהו כה, י) מפסוק זה נלקח הרעיון תחת שלטון רומא בשעת גזירת המלכות להפוך את הנר לסימן מוסכם לחתונה כאשר נאסרו קיומם של חופה וקידושין וזוגות יהודיים נאלצו להתחתן בסתר. : "אור הנר בברור חיל – משתה שם" ( סנהדרין לב, ב ")

על תקופה זו, לאחר חורבן בית שני מסופר:" בימי השמד לא היו יכולים לעשות חופה לעיני כל, והיו עושים העניין בצנעה. ומי שהיו אצלו נרות דולקים על המפתן, ידעו כולם שבאותה חצר יש הכנסת כלה. מכאן נהגו להדליק נר בחופה".

האשכנזים נוהגים עד היום להדליק אבוקות או נרות וללוות את הזוג לחופה כאשר הם אוחזים בנרות הדולקים בידיהם

יש גם רמז לנרות שבידי השושבינים: המילה "נר" שווה בגימטרייה 250, ושני נרות, 500. כמניין הברכה "פרו ורבו".

והנה עוד סיבה: מתן תורה היה יום הנישואין בין ה'חתן' (בורא העולם) וה'כלה' (עם ישראל) מתן תורה נמשל לחתונה- 'ביום חתונתו ובים שמחת ליבו'. הנישואין התקיימו תחת ל'חופה' (הר סיני), ובמהלך מתן תורה היו אורות וברקים. לזכר מאורע זה אנו אוחזים נרות תחת לחופה. נרות אלה, מזכירים, את הברקים במעמד הר סיני

כאשר ההורים מחזיקים בידיהם נרות בדרכם לחופה –  הם כביכול מאירים הם את הדרך להם ולבניהם; מעבירים מסורת דורות קודמים לדורות הבאים.

אור הנרות גם  מבטא את האור העתיד לשכון בבית המוקם. במקרא מבטא האור את אורו של ה' הבא לגאול את ישראל: קומי אורי כי בא אורך וכבוד ה' עליך זרח. כי הנה החושך יכסה ארץ וערפל לאומים, ועלייך יזרח ה' וכבודו עליך יראה. (ישעיהו ס, א-ב)

הנרות בדרך אל החופה סימלו בזמן הגלות, והם עדיין מסמלים, את אור הגאולה המאיר לנו את דרכנו, ולקראתו אנו צועדים.