שאלה: לפי התרשים לאחר הפריטה ישנם שני זרמים.

הזרם האכיל בו יש גרעינים  (ARILS ) + מעט מיץ וכן הזרם הבלתי אכיל המכיל קליפות וחלקי ממברנות.

הזרם האכיל: גרעינים   (ARILS ) + מעט מיץ עוברים לסחיטה ב-MEMBRANE

PRESS  ומשם נוצרים שני זרמים מיץ רימונים  ו"עוגה" המכילה את הקליפות של ה ARLIS +  זרעונים.

אנחנו רוצים לבצע את הפרשת התרומות והמעשרות על חומר זה "עוגה" המכילה זרעי רימון.

המעשר יעבור, לאחר מתן הברכה  ע"י המשגיח, לזרם של הקליפות + חלקי ממברנה.

יתר החומר "עוגה + זרעונים" עובר לבית בד ליבוש ולהפקת שמן מזרעי רימון.

כדי לחשב את הכמות שיש לעשר, אחוזים משוערים בתהליך:

קליפות + ממברנות 40%, גרעינים (ARILS )  60%

לאחר תהליך הסחיטה מתקבל מה ARILS  40% מיץ, 20% "עוגה" של קליפות הARILS + זרעי רימון.

מהעוגה מקבלים כ-0.2-0.3% שמן רימונים.

סה"כ התוצרת מלבד הקליפות והממברנות:

כ-40% מיץ, כ-0.2-0.3% שמן.

השאלה היא האם צריך לעשר לפי 60% סה"כ הARLIS  או האם מספיק לעשר על כ- 40.3%  כמות המיץ + השמן?

 תשובה:

הכלל הוא כזה: יש להפריש פרי מפרי, כאשר הפרי אינו מעובד. אם הפרי נסחט למיץ יש להפריש מיץ על מיץ. אם ניתן להפיק מהגרעינים שלאחר נסחטו מיץ נוסף, אזי כל עוד שמיץ זה לא נסחט בפועל אי אפשר להפריש מהגרעינים והשיריים.

אם יסחטו מהגרעינים מיץ ראוי לשתיה, יש לבדוק את הבריקס שלו ביחס לבריקס של המיץ הטוב, ולפי יחס זה להפריש אחוז אחד.