שו"ת 6 – כשרות משקאות חריפים
להיזהר בקניית יינות ודברי מאכל בדיוטי פרי בנתב"ג
שאלה:
קניתי בקבוק ליקר (השואל פרסם את שם הליקר, אין ברצוני לפרסם את השם) בדיוטי פרי בנתב"ג ואבקש מהרב לדעת אם הוא כשר, הרב בא מחו"ל והוא וודאי ידע לפי מה שכתוב על התווית?
תשובה:
אם אין כשרות מצוינת על ליקר שמיוצר בחו"ל אין לקנות אותו.
יש כל כך הרבה חומרים שמכניסים בליקרים שקשה מאוד לדעת לפי התווית אם הוא מכיל מוצרים כשרים או לא. גם אם הוא מכיל מוצרים כשרים אי אפשר לדעת איך זה נעשה, באיזה כלים.
אמנם זה נכון שיש משקאות שיהודים בחו"ל נוהגים לשתות כמו ויסקי שמוחזק ככשר, אבל הבעיה בכשרות של ליקר היא יותר מסובכת מזה של ויסקי (יש בדרך כלל הרבה יותר מרכיבים) וגם על הכשרות של ויסקי יש ערעורים.
יש רבנויות בחו"ל שמקבלות הצהרה מהיצרן על המתכון ולפי זה מאשרים לשימוש בליקר, אבל ליצרן אין אחריות כלפי הרבנות ויכול לשנות את המרכיבים לפי ראות עיניו.
לכן:
- אני מדגיש שוב אין לקנות ליקר ללא כשרות ידועה ומוכרת.
- ברצוני להדגיש שהדיוטי פרי בנתב"ג אין כמו סופר כשר בפיקוח הרבנות בישראל, הדיוטי פרי פתוח בשבתות וחגים ובהחלט מוכר הרבה דברים לא כשרים, ולכן צריכים מאוד להיזהר מקניות שם. יש אנשים שבכלל לא יקנו שם כי זה פתוח בשבתות וחגים. באותה מידה ישנם אנשים שבארץ לא יכנסו לסופר ללא תעודה כשרות, אז למה להיכנס לדיוטי פרי מלכתחילה?
- כמו כן ברצוני להבהיר שחלק מהליקר הינם חלביים ואנשים לא מודעים לכך ובמו עיני ראיתי שהגישו בארוחה בשרית ליקר חלבי (ללא ידיעתם המגישים שחשבו שליקר פרווה).
- אני מסביר בהזדמנות זו שיש הרבה יינות כשרים אבל לא כדאי לקחת אותם לחו"ל אם הם משנת השמיטה, משום שבחו"ל בדרך כלל לא סומכים על היתר מכירה ולא על אוצר בית דין ולכן לא כדאי לקחת יינות כאלו למתנה לחו"ל.
- השורה האחרונה היא להיזהר מקנייה של כל דברי מאכל ושתייה במקום שלא מפוקח עם תעודה כשרות או לפחות שמודפס אישור כשרות של רבנות כלשהי על התווית, ואין לסמוך על המרכיבים שכתובים בתוויות ולפי זה להחליט אם זה כשר או לא, ואין לקנות דבר ולחשוב שזה כשר משום שמישהו אחר קנה מוצר זה בדיוטי פרי בישראל.
הרב אליעזר שמחה וייס