שמות-היכולת להתמיד
משה עתר לפרעה בעד בני ישראל, במקום להיעתר לעתירת משה, פרעה הכביד יותר, על בני ישראל.
מתוך ייאוש, משה פונה אל ה' ואומר לו:
"למה הרעותה לעם הזה?"
והוא הוסיף:
"למה זה שלחתני?" (ה' כ"ב)
ה' עונה למשה בפשטות:
"אני ה'" (ו' ב').
רש"י מסביר שמשמעות הצהרת ה' הינה:
ש"לא לחינם שלחתיך, כי אם לקיים דברי שדיברתי לאבות הראשונים".
רק לאחר שמשה שמע את תגובת ה', הוא היה מוכן להתחיל עוד פעם. ההכרה בצורך לנסות עוד פעם למרות המכשולים הייתה נקודת המפנה בקריירה של משה. השגת גדלות דורשת הרבה ערכים אנושיים. אבל ערך אחד, שחשוב מעל הכול, הינו היכולת להתמיד, המוכנות והרצון לנסות פעם נוספת, אפילו כאשר כישלון עומד לפניו. משה סבל כשלון אחרי כשלון. היו לו תוכניות להציל, לעזור לעם המשועבד. אבל הם רבו ביניהם, אפילו הראו שהיו מוכנים לבגוד בו. הוא ניסה לעזור לעמו, אבל הם עמדו על זה, שיישארו עבדים, ובכל זאת משה לא הרפה. גאונות הינה היכולת לעשות מאמצים תמידיים ולכן נחוץ כוח ההתמדה. הקו בין כשלון להצלחה הינו דק, עד שלפעמים לא יודעים מתי חוצים אותו.
הקו הוא כל כך דק, עד שלפעמים אנחנו נמצאים על הקו ולא יודעים זאת. כמה פעמים אנשים מרימים ידיים דווקא בזמן שעוד קצת, סבלנות, עוד קצת מרץ וחריצות הייתה מביאה בעקבותיה הצלחה. כמו שיש שפל, תמיד יש גאות. בכל שטחי החיים, כאשר השגת המטרה נראית כל כך רחוקה, זאת היא בדרך כלל נקודת המפנה, עוד קצת התמדה יכולה להפוך מה שנראה לכישלון ללא תקווה, לניצחון של כבוד, הכישלון בא מתוך האדם. אין גדר שלא ניתן לטפס עליה חוץ מגדר החולשה שלנו. יש תמיד הרבה אנשים, שאין להם כל תסכולים. והסיבה היא שאם לא מצליחים פשוט מרימים ידיים ומוותרים!
אבל מי שמוותר, אף פעם לא מצליח. ומי שמצליח הוא האדם שלא מוותר. נגר יודע, שמכות קטנות רבות יחדרו את העץ הקשה ביותר, בקלות יחסית ממכה אחת אדירה – חזקה. הרבה מן הבעיות שלנו הם קשות כמו עץ קשה, לפעמים אנחנו מנסים להשפיע על אנשים, ולפעמים אנחנו מנסים לשנות את עצמינו. ואף פעם אסור לוותר, אלא תמיד לנסות ולנסות. משום שעם סובלנות ועם חריצות ועם אמונה ניתן להפוך עולם.