שו"ת 212 – החלפת בקבוק יין לא כשר לבקבוק יין כשר
שאלה – קיבלתי בקבוק יין לא כשר כמתנה. מה אני יכול לעשות עם זה? האם אני יכול לקחת אותו לחנות משקאות שמוכרים משקאות לא כשרים ולהחליף לבקבוק אחר כשר באותו ערך?
תשובה – ההחלפה של הבקבוק דומה למכירה וקניה של בקבוק יין לא כשר. אם היין אסור בהנאה אז אסור גם למכור אותו. אבל הסטטוס של יין לא כשר היום הוא לא כל כך ברור.
יש איסור דרבנן של סתם יינם. האיסור הוא לא לשתות את היין מתוך חשש חתנות. חז"ל לא רצו שתהיה קרבה שתגרום בסופו של דבר לחתנות. (עבודה זרה ל"ו, עמ' ב').
יש גם איסור מן התורה ליהנות מיין נסך. זהו יין שנועד לעבודה זרה. חז"ל גם כן הוסיפו איסור של הנאה מסתם יינם, שזה יין שעשה גוי אבל לא לצורך עבודה זרה.
בנוגע לאיסור הנאה של סתם יינם יש לפעמים מקום להקל. לפי שולחן ערוך (יורה דעה קכ"ד סעיף ו') אין איסור הנאה מיין שנוצר כסתם יינם והרמב"ם (מאכלות אסורות י"א ז') מייחס הקלה זו לייצור יין על-ידי מוסלמים (כנראה לא לצורך עצמם).
הרמ"א כותב (יורה דעה קכ"ג, א') "וכן סתם יינם שלהם אינו אסור ליהנות ממנו ולכן מותר לגבות בחובו מן עובד כוכבים סתם יינם מפני דהוי כמציל מידם הוא הדין בשאר הפסד כגון אם עבר וקנה או מכר אבל לכתחילה אסור לקנותו ולמוכרו כדי להשתכר בו".
לכן במקרה שלך, שקיבלת את הבקבוק במתנה ולא יזמת קבלת היין הלא כשר, אפשר להסתכל על זה כאילו שיהיה לך הפסד ממון ויהיה מותר לך להחליף את הבקבוק בחנות שידוע שמוכרים דברים לא כשרים לשאינם יהודים.