האם מותר להשתמש בכלי נגינה בשעת בתפילה?

תשובה

אין להשתמש בכלי נגינה לליווי תפילה. זה נגד מנהג אבותינו ואין לשנות מנהגם.
 נגינה בכלי שיר בבית כנסת  בעת התפילה, זהו שינוי שאסור אנו לא נוהגים לשנות ממה שנהגו רבותינו.

"מאז צאתו לגלות מנהג עם ישראל לדורותיו שלא לנגן בבית הכנסת בשעת התפילה"    (במראה הבזק ח"א מפסקי הרב ישראלי זצ"ל  הרב הראשון של כפר הרא"ה)

כמו כן אין להכניס כלי נגינה לבית כנסת. מצאנו שיש איסור מתקנות חכמי ארץ ישראל שלא להביא כלי נגינה לבית כנסת כדי שלא להידמות לנוצרים הרגילים בכך בבתי תיפלותם (מובא בשדי חמד).

 

בפוסקים האחרונים הדיון התמקד בשאלת נגינת העוגב בבית הכנסת, (לאו דווקא לתפילה גם לאירועים כמו חתונות וכו) שהייתה שכיחה בבתי התיפלה של הנוצרים והרפורמים. גדולי ישראל אסרו זאת, ואפילו גזרו חרם על מי שנוהג כך.
סיבת האיסור העיקרית הייתה משום הליכה בחוקות העכו"ם, ניתן לעיין בשו"ת חת"ם סופר חלק ה' השמטות סימן קצ"ב- שם זה משום אבילות על החורבן, ובחלק ו' ליקוטים סימנים פ"ו ופ"ט, וכן בשו"ת רבי עזריאל הילדסהיימר חלק ב' אבן העזר סימן רמ"ו, ובשו"ת מלמד להועיל ח"א סימן ט"ז, ושו"ת אורח משפט סימן ל"ו,ובשו"ת שרידי אש ח"ב סימנים: י"א, י"ב ופ'. ובספר שדי חמד בערך חתן וכלה חופה אות ב' ד"ה והנה עתה דן בענין בהרחבה. ועיין עוד בספר משפטי עוזיאל לראשון לציון הרב עוזיאל בחלק אורח חיים חלק ח.

ההתעוררות שלנו בתפילה צריכה להגיע מבפנים ולא על ידי אמצעים חיצוניים. אמנם בבית המקדש היו מנגנים בכלי נגינה אבל משחרב המקדש שירת הלווים בטלה ועל כן אין לנגן כיום בתפילה, בבית כנסיות משום שהשירה הותרה רק בבית המקדש. מסופר בתהילים, בפרק על נהרות בבל, שגולי בבל סירבו לנגן בכלי נגינה בעת הגלות. וחז"ל למדו משם איסור לנגן בכלי שיר לכל תקופת הגלות.בעזרת ד' יתברך נזכה לגאולה שלמה בקרוב ואז תהיה השמחה שלמה ורבותינו יורו לנו להלל את ה' בתוף ומחול, במינים ועוגב וכו.

 

יש לציין כי אין אני מתייחס בתשובה זו להיבט ההלכתי בדבר איסור ניגון בכלי נגינה לאחר חורבן הבית, נסיים בגמרא האומרת כי "עיקר השירה בפה" (מסכת סוכה, דף נ' עמוד ב')

 

במראה הבזק – א_ מכון התורה והמדינה, ארץ חמדה__שאלות ותשובות___ (2){2} [1]